ПІДСУМКИ VII ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ МОЛОДИХ УЧЕНИХ, АСПІРАНТІВ І СТУДЕНТІВ «ВОДА В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ»


Завантажити збірник тез
Завантажити програму конференції

26 квітня 2016 року в Одеській національній академії харчових технологій відбулася VII Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Вода в харчовій промисловості». Відкрила конференцію завідувач кафедри технології питної води ОНАХТ  Коваленко О.О. Далі учасників і гостей конференції привітав проректор з науково-педагогічної і навчальної роботи ОНАХТ Трішин Ф.А. В своїй промові він акцентував увагу на актуальності проблеми низької якості і дефіциту води в світі і в Україні, а також необхідності вдосконалення і розвитку технологій водопідготовки для харчової галузі.

Проректор з науково-педагогічної і навчальної роботи ОНАХТ Трішин Ф.А. 

Особливістю проведення конференції в цьому році стали презентації провідних підприємств харчової галузі та суміжних компаній, діяльність яких забезпечує випуск харчової продукції. Зокрема, цікавим і змістовним був виступ директора  ТОВ «УКРАЇНСЬКА ЧОРНОМОРСЬКА ІНДУСТРІЯ» (олійно-екстракційний завод, м. Чорноморськ) Олега Катрича.  Для учасників конференції важливим було почути не лише про діяльність одного з найбільших підприємств агропромислового комплексу України, а й дізнатися про тенденції розвитку підприємства, існуючі вакансії.

Директор  ТОВ «УКРАЇНСЬКА ЧОРНОМОРСЬКА ІНДУСТРІЯ» (олійно-екстракційний завод, м. Чорноморськ) Катрич О.О.

Цікаву і корисну інформацію дізналися учасники конференції від директора ТОВ «Акація 2030» (завод мінеральної води, м. Ужгород) Юрія Курчака. Він зацікавив майбутніх фахівців з водопідготовки своїм поглядом на розвиток технологій фасованих вод, які базують як на професійному досвіді так і інноваційних розробках у галузі.

Директор ТОВ «Акація 2030» (завод мінеральної води, м. Ужгород) Курчак Ю.В. 

Великий інтерес у майбутніх фахівців і науковців викликала презентація потужної компанії з виробництва скляної тари для харчових продуктів, зокрема напоїв, ПрАТ «Консьюмерс Скло-Зоря» (м. Рівне). Представник компанії Оксана Помазанко показала фільм про виробництво скла і переваги його застосування, а також представила презентацію продукції підприємства.

Представник компанії ПрАТ «Консьюмерс Скло-Зоря» (м. Рівне) Помазанко Оксана

Вже традиційною частиною пленарного засідання конференції стало нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу для школярів «Вода – основа життя». Дипломи і побутові фільтри для очищення води від організаторів конкурсу отримали переможці конкурсу. В 2016 році 15 учасників вибороли перемогу в номінаціях «Кращий літературний твір про воду», «Кращий малюнок про воду» і «Кращий відеоматеріал про воду».

Нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу для школярів «Вода – основа життя».

Дипломи і подарунки отримали вчителі, що підготували найбільшу кількість учасників конкурсу. Більше інформації про конкурс можна дізнатися тут.

Нагородження вчителя ЗОСШ № 117 м. Одеси Заволокіної О.Г., яка підготувала найбільшу кількість учасників конкурсу

В завершенні урочистої частини пленарного засідання позитивний настрій подарували учасникам конференції учні ЗОСШ № 117 м. Одеси, серед яких були і переможці конкурсу.

Привітання учасників конференції учнями ЗОСШ № 117 м. Одеси

Пленарні доповіді розпочалися із виступу аспірантки кафедри технології питної води ОНАХТ Кормош К.Ю. Її англомовна доповідь була присвячена інноваційній технології альтернативного водопостачання баз відпочинку, розміщених вздовж узбережжя Чорного моря і відчуваючих в курортний сезон дефіцит прісної води. Аспірантка, зокрема, пропонує отримувати воду із повітря, її доочищувати, кондиціювати і використовувати в якості додаткового джерела води.

Кормош К.Ю. (Одеська національна академія харчових технологій)

Студентка Одеського державного екологічного університету Денисенко О.О. представила результати свого експериментального дослідження якості фасованої води різних торгівельних мереж. Особливістю цих вод є те, що всі вони отримані із водопровідної води м. Одеси, але з використанням різних технологій водо підготовки. 

Денисенко О.О. (Одеський державний екологічний університет)

Магістр кафедри технології питної води (далі ТПВ) ОНАХТ Слєпцова В.В. презентувала своє бачення шляхів удосконалення технології підготовки води у виробництві відновлених соків.

Проект міні підприємства з виробництва фасованої природної води представила студентка 4-го курсу кафедри ТПВ Кудряшова Ю.Є.

Цікавою була доповідь студентки 4-го курсу кафедри ТПВ Скліфос Г.В про мінеральні води Полтавщини, технології їх переробки і труднощі, що виникають у виробництві фасованих  мінеральних вод цього регіону.

Конструктивним, технічним і технологічним аспектам роботи пористих дренажів у фільтрах з плаваючим завантаженням присвятив свою доповідь молодий вчений з Одеської державної  академії будівництва і архітектури Рябков М.В. 

Рябков М.В. (Одеська державна  академія будівництва і архітектури)

Аналізу сучасних технологій виробництва безалкогольних напоїв, а також шляхам вирішення існуючих проблем на таких виробництвах була присвячена доповідь студентки 4-го курсу кафедри ТПВ Манової Ю.О.

Питання комплексного і раціонального використання води у виробництві безалкогольних напоїв розглянула в своїй доповіді студентка 4-го курсу кафедри ТПВ Куцолабська М.В. Провівши детальний огляд якості і кількості стічних вод, що утворюються при підготовці води для виробництва напоїв, вона запропонувала технологію їх очищення з метою створення замкнутого циклу на підприємстві.

Ще однією доповіддю, присвяченою підвищенню рівня раціональності використання води на підприємстві харчової галузі була доповідь студентки 4-го курсу кафедри ТПВ Дубовик Н.І. Вона ознайомила присутніх з проектом замкнутого циклу використання води в котельні олійно-екстраційного заводу.

Магістр кафедри ТПВ Янкова А.Г. представила результати розробки технології очищення води від нітрогенвмісних сполук за допомогою біофільтрів з гранульованим завантаженням, в якості якого застосовується активоване вугілля.

Крім молодих вчених, аспірантів і студентів старших курсів, з доповідями виступили  і студенти 2 курсу. Їх виступи були присвячені огляду сучасних хімічних методів очищення стічних вод (Пиріг О.М. і Рабічев О.С.) , а також міфам і правді про воду (Скліфосовська  А. та Томенко Т.).

Слід зазначити, що доповіді всіх виступаючих були добре підготовленими, доповідачі вільно володіли матеріалом, відповідали на численні запитання, обґрунтовували і відстоювали свою позицію при виборі того чи іншого технічного рішення. Дискусії, що виникли під час обговорення доповідей на пленарному засідання, мали продовження і після завершення конференції. Вже в більш вільній обстановці студенти, аспіранти і молоді вчені спілкувалися з представниками галузі, обговорювали не лише наукові питанні, а і питання свого подальшого працевлаштування, місць практики, апробації наукових результатів.

Питання доповідачам задає Директор Навчально-наукового інституту харчової промисловості ім. М.В. Ломоносова, к.т.н., доцент Солоницька І.В. 

Питання доповідачам задає к.т.н., доцент, головний фахівець з медичних інформаційних технологій ДП «Український НДІ медицини транспорту» Мартиненко В.В. 

Збірник тез доповідей VII Всеукраїнської науково-практичної конференції «Вода в харчовій промисловості» можна завантажити тут.

Завідувач кафедри технології питної води ОНАХТ,

д.т.н., с.н.с. Коваленко О.О.